kapitel 4 Rejsedagbog fra Kina August 2000

Når du har printet via browseren printtast, trykker du dig tilbage her

Siden sidst har jeg nået at få set lidt mere af Kina. Det sker, at jeg tager en weekend til Beijing. Sidst havde jeg så lejet en taxa hele dagen, og tog så rundt til en Den Forbudte By, og kom også ud til Den Kinesiske Mur, som ligger i nærheden af byen. Dog var vi taget længere bort, idet chaufføren havde ret i, at der som regel er for mange turister nær byen. 

Her er et billede fra den tur.

 

Beijing

Hedebølge på denne tid af året.

Jeg har jo, som mange nåede at bemærke, været hjemme på ferie i Danmark Det første, jeg som regel foretager mig efter ankomst, er at finde en pølsevogn. Her får jeg mig en Ristet, og en af dem i svøb. Om sommeren sammen med en cola, om vinteren med en varm kakaomælk. Og denne gang var heller ingen undtagelse. 

Der ligger en ganske autentisk pølsevogn på Amager Landevej, og han blev også denne gang besøgt. Det bliver jo ikke mindre autentisk af at ejeren af denne Københavnske motoriserede pølsevogn hedder Brian. Og taler ligesådan! Men han er ultra-professionel, og kender lige nøjagtigt hvor meget brød og pølser skal ristes. Så han er fast første stop, hver gang jeg er hjemme.

Danmark

Fint vejr overalt i landet i Juli. 

Men inden jeg var kommet så langt, skulle jeg også lige hente en lejebil, som jeg havde arrangeret for at komme rundt. Her mødte jeg en anden side af det danske, da jeg afhentede bilen i parkeringshuset uden for lufthavnen. 

Her stod mange andre og skulle betale deres parkeringsafgift i en automat. Jeg havde jo alt det i orden, og ville videre hen til elevatoren. Der stod bare en bagagevogn med kufferter parkeret midt i det hele. Den skubbede jeg så lidt til side for at komme forbi. Kun for at blive råbt efter, af ejeren af kufferterne. Som på fladt Bro-københavnsk råbte: - Hva' faan' ska' du skub' til min vogn for. 

Hmm - en af de danskere, som der er flest af. Dem der evigt og altid dyrker nationalsporten: Brok.

Og som lige hjemkommen efter en uges charterferie, åbenbart havde fået slået for stort hul i hans lønmodtager-dankort. Det ku' jeg jo ikke lige tage mig af, så jeg svarede igen: - Velkommen til Danmark, jeg har det fint, hvad med dig. Og det morsomme var, at han foldede helt sammen og mumlede tilbage: - Tak - i lige måde. Og jeg fortsatte til elevatoren.

Han kunne også godt have heddet Brian!

 

 

Jag havde efter et halvt år i Kina lyst til at spise med kniv og gaffel igen. Så sammen med Lars og Jonny havde vi planlagt en tur til Alsace. Vi kender hinanden fra tiden i Sydafrika. Vi har siden holdt kontakten ved lige. Nu er Lars og Sara tilbage i Danmark, og Jonny er flyttet hjem til Halmstad i Sverige. Så jeg havde spurgt til om de kunne få fri til at tage en herretur til Alsace. Tilsyneladende uden protester fra deres bedre halvdel. Så vi drog af sted  i bil derned, idet vi skulle have plads til at proviantere lidt vin, mens vi var på gerningsstedet. Så det gjorde vi så! 

 

Riquewihr er en lille middelalderby, som ligger ganske centralt i Alsace. Der er megen flot natur, hvor man kan se mange flotte gamle slotte og borge. Desværre er der på denne tid af året mange andre danskere, som også har fundet ud af dette. Specielt knækkede filmen for os en aften, hvor vi havde bestilt bord på en restaurant. To dage før, for at være sikker - Pas de probleme, intet problem, sagde tjeneren, - her er masser af plads. Men da vi kom, kunne vi ikke få vores ønskede og bestilte bord, idet der siden var kommet en reservation fra et stort selskab. Men vi fik skældt tilstrækkeligt ud til at vi fik vores bord. Og gik i gang med en god middag. Og det skal siges: maden var god. Og traditionen tro i området, så var portionerne rigelige, så man bliver mæt. Men mæt blev vi også senere, da det famøse selskab dukkede op ved nitiden. Det viste sig at være omkring 50 danskere. Et bredt tværsnit af hr-og-fru-middel-Danmark. Som så støjende fik forklaret hinanden at de ikke brød sig om menu kortet. Det var også for dårligt, når man nu vidste, at der kom så mange danskere. Dér var nationalsporten igen: Brok. 

Vi var tre, som hurtigt blev lidt ærgerlige over så lidt pli danskere i flok har. Så vi forsvandt hurtigt derfra.

 

 

Nå - men to uger efter var jeg igen i Frankrig. Denne gang forretning. Jeg skulle til en lille by 50 km. nord for Paris. Det gik smertefrit, og da mødet som var en fredag, var færdigt, havde jeg valgt at blive weekenden over i byen. Jeg var logeret ind på byens eneste overnatningssted, en golfbane med hotel. Det viste sig at være et nedlagt herresæde, hvor avlsbygningerne var lavet om til restaurant, bar og hotel. Golfbanen var anlagt delvist i den gamle park, og delvist på noget af den tilliggende jord. Resten af jordende blev stadig drevet af den private ejer, som også var vært.

Han havde fået anlagt en meget flot og god golfbane. Så hvis nogen mangler et godt sted at tage hen, så bare skriv. Og det ligger ikke langt fra Paris, hvor man så kan køre ind og se seværdighederne. Og prisen er kun en tredjedel. 

Paris

Her det store pariserhjul i forbindelse med afslutningen på Tour de France, og med Obelisken på Place de la Concorde og Eifeltårnet i baggrunden. Herunder ses den nye triumfbue, som i øvrigt tegnet af en dansker

 

I denne lilleputby uden for Paris, var der også en barber (altså - derude på landet hedder det sådan, og ikke frisør). Jeg havde ikke fået min egen elektriske skægtrimmer med fra Kina, så jeg trængte efterhånden til at blive trimmet. Så jeg gik ind af hoveddøren i en bygning uden andet end et lille skilt på døren, og ind i noget, der til forveksling lignede en dagligstue. Dog med spejle, frisørstole og linoleum på gulvet. Og nogle flasker, som kunne have været den franske version af Esprit de Valdemar. Og en livlig snak mellem franske mænd, som sad og ventede. Det forstummede et øjeblik, da jeg på skolefransk fik spurgt, om han havde tid til en skægtrimning. Og efter at han havde forsikret sig om, at jeg ikke skulle have skægget skrabet af (det gjorde han ikke), så blev jeg bænket i rækken af ventende. Nå ja, de ventede vist ikke, men sad vist bare og snakkede. Så jeg kom hurtigt til. 

Frisøren var lidt benovet over, at jeg havde fundet frem til ham. Han havde aldrig i hele hans liv haft en kunde fra Danmark. Så da jeg glad takkede for resultatet, insisterede han på at give hånd til farvel. Og prisen var kun 45 kroner. Ugen efter var jeg i København, og havde fundet ud af, at jeg også lige ville have trimmet den resterende del af hovedhåret. Her var prisen 220 kr. Dog fik jeg her en kop kaffe oven i handelen. Så man kan vel ikke sammenligne?

 

Og så nåede jeg faktisk også at have et møde i nærheden af Venedig. Også her fik jeg krydret det lidt med at være turist. Dog nåede jeg kun en enkelt dag i selve Venedig. Det var meget spændende.

Venezia

 Det her er Marcus-pladsen set fra en motorbådstaxa. Disse er en herlig luksus, når man skal rundt, men er dyre. De lokale deler en båd. Venedig er fin med god stemning og god mad. Rygterne om dens død er stærkt overdrevne.

Tilbage her i Kina, har jeg lige været til 50 års jubilæum i byen hvor fabrikken ligger. De 50 år er nu ikke helt rigtig, idet byen har været eksisteret i længere tid. Men 50 år i nuværende struktur med registreret tilhørsforhold til partiet, og borgmester. Kort sagt, 50 år i det  kommunistiske system.

Så det skulle jo fejres med manér. Og borgmesteren har i år haft umanerlig travlt med at få bygget nye kæmpe veje og anlagt store parker. Sådanne parker kan anlægges på 2 uger. Kinesere er fantastisk dygtige til at flytte store træer, og buske. Og en græsplane etableres også hurtigt. De har en speciel måde at tage et udvokset græstæppe, som de tager op, og skiller græsplanterne fra hinanden. Herefter bliver disse planter skyndsomst spredt ud på det nye grosted. Hvorefter det bliver dækket med fint net på pinde, som skygger for solen. Og så bliver der nærmest vandet døgnet rundt. Efter en uge, eller to, er der en færdig plæne.

Så der var nye parker i byen til lejligheden. Og nymalede husfacader pr. dekret fra kommunen. Ordnung muss sein. 

Jeg var inviteret som æresgæst, idet jeg repræsenterer den ene af de to udenlandske virksomheder i byen. Så jeg var til gallaforestilling i byens teater, og fik i dagens anledning lov til at sidde helt fremme på fjerde række. Det var stort fik jeg at vide.

Huangshi 50 års jubilæum

Som det ses var kjolerne i denne afdeling præget af vestlig stil. Men igennem aftenen var det kinesisk stil.

Dagen efter var så den officielle markering af højtideligheden. Her var jeg også inviteret, idet jeg have fået at vide, at man meget gerne så at jeg deltog heri. Programmet så dog ud til at være kedeligt. Og det var det vel også. Eller også var det faktisk overordentligt interessant!

For det første måtte jeg ikke tage min tolk med, idet det ikke var for alm. kinesere. Det viste sig nemlig at være ikke mindre end den hellige partiloge, som stod for arrangementet. Så det var med de røde faner, og hele partiapparatet bænket oppe på scenen. Og resten af salen fyldt om med spidser fra stat, provinser og nabobyer. Og jeg var nu blevet opgraderet til anden række! Nationalsang og alt ting. Og en uendelig række af alvorsfulde taler. Hvor jeg ikke forstod ikke meget.

Alting har en ende, og derefter var der så frokost på byens nyeste hotel, hvortil vi blev bragt i busser med blå blink og hylende sirener fra politieskorten. 

Og jeg som færdes i byen til dagligt kunne ikke undgå at bemærke de langs ruten "tilfældigt" opstille grupper af glade smilende børn, der fløj drager. Og noget så ukendt som vandski-løbere på søen. Og dansere i farvestrålende dragter. De har garanteret alle været udstationeret hele formiddagen.

Til frokosten var jeg så bænket med den engelsktalende vice-borgmester og en kineser, der nu har boet 11 år i Canada. Han var tilbage i byen, og sagde at han kom tilbage et par gange om året. Og at byen hver gang betalte for hans ophold og rejse. Så vidste jeg godt, selvom han ikke sagde det, at det var en af de elitære drenge, som Kina sender ud for at uddanne sig på udenlandske universiteter. Medlem af partiet, og anbefalet af et højtstående medlem af partiet til denne gyldne fremtid. Men ganske interessant at tale med. Han kender jo begge verdener. I starten troede han nu nok, at han kunne underspille sin baggrund. Jeg kunne mærke, at han havde mødt mange af dén type vestlige, som har et sort/hvidt syn på systemerne her i Kina: På den ene side det grimme statsapparat, og så på den anden side den undertrykte befolkning. Et billede som ikke holder i hverdagens dagslys. Det kan jeg fortælle om en anden dag.

Samtidig sagde han også, det nok ikke havde hjulpet, hvis jeg havde haft min tolk med til formiddagens seance. Han mente, at der var så meget indforstået parti-retorik, som selv en alm. kineser ikke ville kunne forstå. Ej heller være i stand til at oversætte. Se det var jo interessant, men desværre kommer jeg nok ikke meget længere ind til kernen i den historie.

Under en frokost er der alm. skik, at værten går rundt til alle bordene og skåler, og det skete også her. Dog var der her to der gik rundt. Den ene var borgmesteren. Og som min sidemand præsenterede dem - Der ser du borgmesteren, og den anden - det er den rigtige chef !!

Det var formanden for den lokale kommunistparti. Jeg forsøgt så at fortælle at i en dansk socialdemokratisk kommune hang det også tit sådan sammen. Det troede han nu ikke rigtig på. Og egentlig har han vel også ret, for det er langt mere vildtstrækkende magt, de kinesiske herrer har i hænderne, inkl. forsvar og politi, kort sagt alt.

Sidste nyt om min rengøringskone: Hun er her stadig! 

Dog har jeg lige haft min sekretær med hjemme til at oversætte. For hun var begyndt at slappe lidt af. En dag, hvor hun ikke skulle have været der, kunne jeg se, at hun måtte have været der. Der var glemt mad i køleskabet. Det viste sig, at hun, og et par andre her fra ejendommen, havde fundet ud at det var for besværligt for dem at spise frokost i personalekantinen. Så de var begyndt at bruge mit køkken, Det er selvfølgelig OK at hun spiser her, når hun er på arbejde, men ikke at hun inviterer andre. Det kan jeg ikke lide.

Og så var der jo også en af mine nye skræddersyede hvide skjorter fra Hong Kong. Den var blevet vasket sammen med håndklæderne. Nu har den en grønlig nuance! Det kan jeg heller ikke lide.

Hong Kong

Monsunregn hele tiden. Det her er en kæmpe flydende restaurant, set fra en turbåd jeg tog rundt med, da jeg var dernede en weekend. 

Og så var der et par af mine bukser, som kun tåler rensning. De var blevet vasket, og passer nu en noget (ret meget) kortere person. Det kan jeg heller ikke lide.

Så vi har lige haft en snak og en rundvisning i brug af rengøringsmidler, hvordan man sorterer tøj, og brug af vaskemaskine. Min sekretær mener jeg har været for flink. Og at det er for nemt at for rengøringshjælpen at slappe af, når jeg aldrig er hjemme mens hun er her. Vi får se om hun strammer sig lidt an i fremtiden.

 

Dette var hvad jeg har valgt at forstyrre jer med i denne omgang.